INFORMATION
 

By continuing to use this site you consent to the use of cookies on your device as described in our policy unless you have disabled them.

You can change your cookie settings at any time but parts of our site will not function correctly without them.

 

   
   
 
 
 
 
 
 

The Shingle House - Lymington

The Shingle House RIBA Downland Price Highly Commended in 2010.
The project was for a four bedroom house. The position and shape of the house was constrained by a number of mature trees which were the subject of TPOs. The client specified that one of the bedrooms was to be on the ground floor, an office and separate entertainment room were to be incorporated and that the house was to be of a modern design avoiding any vernacular aspects and that the design should be such that it did not conflict with the wooded nature of the site. The design of the garden was to be considered an integral part of the design project. The design and position was determined so that the trees did not impede the light onto the South facing side of the house. With the sea close by (views of the Isle of Wight are glimpsed from the upper storey) and the wooded nature of the site it was determined that the use of Canadian cedar shingle with a zinc roof, while very practical in terms of maintenance and attractive in appearance, would also ensure that the house design would blend into the landscape of the site.  The design of the staircase was determined to be elliptical with wooden finishes to a high standard of finish.
Color is one of the most underrated tools for achieving harmony and this house shows a variety of color through shingle, stones and vegetation. The stone terrace and the chimney, the shingle cladding the entire house and the beautiful vegetation. The color of house and site are seen as one, as they should be of any good face of home.
Windows are also used to discover the garden surrounding at key locations, such as living room, study, bedrooms and kitchen having different views. This detail intensifies the openness of these spaces and strengthens their connection to the outside.